TEDEN V ROMUNIJI

- 7~dnevno potovanje -

Romunija je država, ki zavzema SV del Balkanskega polotok. Po vstopu v Evropsko unijo leta 2007 je doživela hiter razvoj in postala relativno uspešna zgodba prehoda družbe iz državnega socializma pod vodstvom Nikolaeja Ceaușescuja v kapitalistično družbo. Z modernizacijo in razvojem se spreminja tudi romunsko podeželje, stare lesene ograje z umetelno rezbarjenimi vhodi nadomeščajo moderne, a brezdušne kovinske in betonske ograje, družinske postrežne trgovine nadomeščajo trgovski centri, zato bomo na potovanju lahko občudovali tako tradicionalno kot moderno Romunijo in predvsem njen očarljiv, kontrastni videz.

1. dan: SLOVENIJA – SREMSKA MITROVICA – VRŠAC – TIMIŞOARA

Odhod avtobusa iz dogovorjenega mesta v jutranjih urah. Vožnja s krajšimi postanki mimo Zagreba in Slavonskega Broda proti Sremski Mitrovici. Po prihodu v Srbijo se bomo zapeljali do Sremske Mitrovice, kjer si bomo z lokalnim vodnikom ogledali ostanke Sirmiuma, ene izmed štirih prestolnic Rimskega cesarstva (ostanki cesarske palače, mozaiki). Po ogledu bomo nadaljevali vožnjo do Vršca, kjer se bomo zapeljali skozi središče (cerkev sv. Gerharda …) in se ustavili v bližnji kleti ter imeli manjšo degustacijo lokalnih vin. Sledila bo vožnja do Timişoare, kjer se bomo  namestili v hotelu. Večerja in nočitev.

2. dan: TIMIŞOARA – HUNEDOARA – ALBA IULIA – SIBIU

Po zajtrku se bomo z lokalnim vodnikom sprehodili po središču mesta in si ogledali glavne mestne znamenitosti (grad Hunyadi, ostanki obzidja trdnjave, trgi Združitve, Svobode in Zmage, rimokato­liška, pravoslavna katedrala …). Sledila bo vožnja do Hunedoare, kjer si bomo ogledali grad madžarske plemiške družine Hunyadi, ki je v 15. stoletju uspešno zadrževala Turke na njihovem pohodu v Srednjo Evropo. Po ogledi bomo nadaljevali vožnjo do Albe Iulie, ki je bilo od 1541 in 1690 glavno mesto vzhodne Madžarske in Transilvanije. Sprehodili se bomo po Zgornjem mestu, občudovali ohranjeno obzidje, palačo združitve, vojvodsko palačo, katoliško katedralo sv. Mihaela, knjižnico Batthyaneum in druge znamenitosti mesta. Po ogledu  bomo nadaljevali vožnjo do mesta Sibiu, kjer se bomo  namestili v hotelu. Večerja in nočitev.

3. dan: SIBIU – CURTEA DE ARGES – BUKAREŠTA

Po zajtrku si bomo z lokalnim vodnikom sprehodili po zgodovinskem jedru mesta Sibiu in si ogledali najpomembnejše znamenitosti (obzidje z 39 obrambnimi stolpi, Veliki in Mali trg, palača Brukenthal) in imeli še nekaj prostega časa. Po ogledu se bomo odpeljali do Curtea de Arges, staremu upravnemu središču dežele Vlaške, ki naj bi jo ustanovil Basarab I (1310-52) oziroma Radu Negru (1290). Ustavili se bomo pri cerkvi sv. Nikolaja, kjer so ostanki stare vojvodske palače, in pri samostanu, kjer si bomo ogledali tudi »katedralo« z nagrobniki članov romunske kraljeve družine. Po ogledu bomo nadaljevali vožnjo v Bukarešto, kjer bomo z avtobusom naredili krožni ogled mesta, potem pa se bomo zapeljali do hotela in se namestili. Večerja in nočitev.

4. dan: BUKAREŠTA – SINAIA – BRAN – BRAŞOV

Po zajtrku si bomo v spremstvu lokalnega vodnika ogledali nekatere najpomembnejše mestne znamenitosti (stari del mesta, univerza, narodni muzej umetnosti, Athenaeum, katedrala …). Sledila bo vožnja do mondenega letovišča Sinaia, kjer se bomo sprehodili do dvorcev Peles in Pelisor (brez notranjih ogledov). ter imeli še nekaj časa za okrepčilo. Sledila bo vožnja do gradu Bran (1377), ki ga Romuni razglašajo za grad grofa Drakule. Čeprav se zgodovinarji ne strinjajo z omenjeno trditvijo, je grad zaradi lepo ohranjene notranje opreme vreden obiska (notranji ogled). Po ogledu se bomo odpeljali do mesta Braşov. Namestitev v hotelu. Večerja v tradicionalni restavraciji s folklornim plesom in večerom. Nočitev.

5. dan: BRAŞOV – PREJMER – SASCHIZ – SIGHIŞOARA – TÂRGU MUREŞ

Po zajtrku se bomo sprehodili po starem jedru Braşova in občudovali prenovljene baročne palače, Mestni trg, Črno cerkev … Prijeten utrip na mestnih ulicah bomo lahko začutili ob kavici na vrtu ene izmed številnih kavarn.

Po ogledu pa se bomo odpeljali do utrjene cerkve v vasici Prejmer (UNESCO) in si jo ogledali. Sledila bo vožnja do utrjene cerkve v vasi Saschiz (krajši postanek za fotografiranje) in slikovitega transilvanskega mesta Sighişoara, kjer je bil rojen grof Vlad Drakula. Sprehodili se bomo po utrjenem središču mesta in si ogledali znamenitosti (stolp z uro, pokrito stopnišče, evangeličanska cerkev na hribu, samostanska cerkev, rojstna hiša Vlada Drakula). Po ogledu bomo nadaljevali vožnjo do mesta Târgu Mureș, kjer bomo pokukali v mestno citadelo, palačo kulture, palačo Teleki in uživali na živahnem Gledališkem trgu. Namestitev v hotelu in večerja v tradicionalni transilvanski restavraciji za kulinarične užitke romunskih nacionalnih jedi. Nočitev.

6. dan: TÂRGU MUREŞ – BISTRIŢA – SĂPÂNȚA – SATU MARE

Po zgodnejšem zajtrku se bomo s krajšimi vmesnimi postanki odpeljali po slikoviti, hriboviti pokrajini Maramureș, si na poti ogledali eno ali dve leseni cerkvici (UNESCO) in uživali v rezbarsko umetelno okrašenih vhodih.

Po ogledih bomo nadaljevali vožnjo do Săpânțe, kjer si bomo ogledali edinstveno Veselo pokopališče z leseni nagrobniki v živih barv in šaljivimi napisi ter življenjskimi zgodbami pokojnih. Po ogledu bomo nadaljevali vožnjo do mesta Satu Mare (trg Svobode, rimokatoliška in pravoslavna katedrala), kjer se bomo namestili v hotelu. Večerja in nočitev.

7. dan: SATU MARE – BUDIMPEŠTA – ZAGREB – SLOVENIJA

Po zajtrku se bomo odpeljali do mejnega prehoda Petea – Csengersima in zapustili Romunijo. Sledila bo celodnevna vožnja s postanki mimo Budimpešte in Blatnega jezera. Na poti bo nekoliko daljši postanek v času kosila, potem pa bomo nadaljevali vožnjo proti Zagrebu in našem domu, kamor bomo z čudovitimi vtisi potovanja prispeli v poznih večernih urah.

ZAPRI MENI