STROKOVNO V GORIČKO IN PORABJE

- enodnevni izlet -

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta. Vožnja proti Štajerski skozi Celje, proti Mariboru in Murski Soboti ter dalje proti Prekmurju do obrobja Krajinskega parka Goričko. Ustavili se bomo v Strehovcih pri vinotoču Urisk, kjer bomo našli s slamo krito 200 let staro  »cimpračo«. Ogledali si bomo obnovljeno vinsko klet, ki skriva mnogo zanimivega, se okrepčali z malico v obliki vinogradniškega krožnika prekmurskih dobrot ter degustirali vina s strehovskih goric.

Po okrepčilu bomo pot nadaljevali na Goričko, kjer si bomo ogledali grad Grad. Graščina z več kot 365 sobanami je prava posebnost, saj nas najprej preseneti nenavadna oblika notranjega dvorišča z višjim zahodnim in nižjim vzhodnim nivojem, kar je posledica oblike grajskega hriba.

Po vodenemu ogledu gradu in občudovanju okoliškega Krajinskega parka Goričko bomo pot nadaljevali v Porabje, skozi mejni prehod Martinje, do kraja Gornji Senik, na ogled Slovenske vzorčne kmetije, ki se nahaja v nacionalnem parku Örseg in je namenjena predstavitvi, kako naj bo organizirana kmetija v nacionalnem parku, da se lahko sama preživi. Projekt je naravnan tudi tako, da kmetija spodbuja razvoj kmetijstva v Porabju ter naveže posamezne kmete k sodelovanju s Slovensko vzorčno kmetijo. Ogledali si bomo tudi tromejni kamen – geografsko točko na tromeji med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko. Sledi vožnja nazaj proti Prekmurju. Ustavili se bomo še na turistični kmetiji, kjer si bomo privoščili kmečko pogostitev ter se pozabavali do odhoda domov, ki bo v poznejših večernih urah. 

ZAPRI MENI