SKRIVNOSTNA SUHA KRAJINA IN KOČEVSKO

- enodnevni izlet -

Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta, vožnja v Dolenjsko regijo v kraj Mokronog, kjer nas čaka prvi postanek dneva. V Hiši sira bomo spoznali proizvodnjo kozjih in kravjih sirov, proizvodnjo mleka in sirarno. Po strokovnem ogledu bo sledila tudi degustacija raznovrstnih sirov. Nadaljevanje vožnje do Šentruperta, kjer si bomo ogledali edini muzej kozolcev na prostem na svetu – Deželo kozolcev. Na 2.5 ha urejenih površin je prestavljenih 19 različnih sušilnih naprav, med njimi tudi najstarejši kozolec iz leta 1795.

Pot bomo nadaljevali do gradu Žužemberk v Suhi krajini, kjer nas bo čakal privlačen in zanimiv sprejem z vsem potrebnim srednjeveškim vzdušjem. Po ogledu gradu si bomo v lokalni kmečki gostilni okrepili z malico in se za krajši trenutek odpočili ob pogledu na bližnje žužemberške slapove, ki z zelenimi travniki krasijo pravkar ogledani grad Žužemberk.

Nadaljevanje vožnje skozi Dvor in nato proti Kočevju. Ob prihodu v Kočevje sledi sprehod skozi staro mestno jedro in nato obisk Pokrajinskega muzeja Kočevje, ki domuje v Šeškovem domu. Po okrepčitvi nadaljevanje poti do skrivnostnega bunkerja Škrilj, ki je bil zgrajen v času hladne vojne in je omogočal bivanje v primeru atomskega udara. Dolgo varovana vojaška skrivnost je mogoča le v organiziranih ogledih, gozd nad vasjo pa še vedno ostaja skrivnostno zaprto območje. Spustili se bomo 80 metrov pod površje in ob strokovnem vodenem ogledu vstopili v čas hladne zgodovine. Po izjemno zanimivem ogledu sledi večerja na eni izmed kmečkih kmetij ali gostiln ter vožnja proti domu, kamor bomo polni novih vtisov prišli pozno zvečer.

Dodatna možna ponudba:

ogled gradu Turjak, Županove jame, ogled Ribnice, obisk oljarne ali čebelarske kmetije

ZAPRI MENI