RIMSKI IZBRUH

- tridnevno potovanje -

1. dan: SLOVENIJA – RIM – FIUGGI

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah iz dogovorjenega mesta. Nočna vožnja mimo Ljubljane do mejnega prehoda Fernetiči (z vmesnimi postanki), mimo Benetk, Bologne in Firenc do Rima. Po prihodu v Rim sledi ogled starokrščanskih katakomb sv. Kalista, kjer so prvi kristjani pokopavali svoje umrle v sistem katakomb, ki se razprostira pod zemljo tudi v 5 nivojih. Ogledali si bomo baziliko sv. Pavla zunaj obzidja, Konstantinov slavolok zmage, mogočni Kolosej, Panteon, čez ramo pa bomo metali tudi kovance z željo, da bi se še kdaj vrnili v Rim. Po ogledih nekaj prostega časa za okrepčitev, nato vožnja v zdraviliško mestece Fiuggi, ki slovi po zdravilni mineralni vodi. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: FIUGGI – MONTE CASSINO – POMPEJI – VEZUV – FIUGGI

Po zajtrku vožnja do benediktinskega samostana Monte Cassino, kjer je pokopan sv. Benedikt, ustanovitelj reda benediktincev. Samostan je bil med zadnjo vojno močno poškodovan, saj je bilo v njem nemško oporišče. Sledi voden ogled. Nato nadaljevanje poti do mesta, ki je bilo ob izbruhu ognjenika Vezuv popolnoma uničeno in prekrito s pepelom – Pompeji. Z lokalnim vodnikom se bomo podali na skrivnostno raziskovanje. Po ogledu, če bodo vremenske razmere dopuščale, sledi vzpon na ognjenik Vezuv, od koder je krasen razgled nad Neapeljskim zalivom. Po ogledu se bomo vrnili nazaj v mesto Fiuggi. Večerja in nočitev.

3. dan: FIUGGI – VATIKAN – SLOVENIJA

Po zajtrku vožnja proti najmanjši neodvisni državici na svetu Vatikanu, domu papeža in sedežu osrednje oblasti rimskokatoliške cerkve. Ogledali si bomo trg in baziliko Sv. Petra ter po želji in za doplačilo tudi Vatikanski muzej z zbirkami iz različnih umetnostno-zgodovinskih obdobij in seveda Sikstinsko kapelo, ki slovi po izjemni Michelangelovi stropni poslikavi. Popoldne prosto za obisk grobnice v baziliki Sv. Petra, kjer počiva tudi papež Janez Pavel II, ob lepem vremenu pa priporočamo tudi vzpon na kupolo, od koder se odpira čudovit razgled na Rim in Vatikan. Pomahali bomo Vatikanu in Rimu v slovo in se odpeljali po apeninski avtocesti mimo Firenc, Bologne, Ferrare proti Sloveniji, kamor bo predviden prihod v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

ZAPRI MENI