RAZISKOVANJE GORIŠKIH BRD

- enodnevni izlet -

Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta, vožnja proti Vipavski dolini, mimo Ajdovščine vse do Goriških Brd. Vmes bomo videli tudi znani Solkanski most, ki je pomemben del slovenske dediščine. Ima najdaljši lok iz obdelanega kamna na svetu in je ločni most čez reko Sočo v Solkanu na bohinjski železnici.

Po slikoviti briški pokrajini med vinogradi in sadovnjaki se bomo popeljali v vas Gonjače, kjer bomo lahko s prostim očesom občudovali pogled na to prelepo pokrajino. Povzpeli se bomo na 23 metrov visok razgledni stolp, kjer razgled seže na celotna Brda, na Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite ter barvit Kras. Nato se bomo peš odpravili v srednjeveško vas Šmartno, ki leži na griču in je obdana z obrambnimi stolpi in kamnitim obzidjem. Ogledali si bomo cerkev Sv. Martina ter pokukali v Briško hišo in oživeli zgodovino pokrajine skozi prikazano etnološko zbirko.

Naslednja destinacija nas čaka v Vinski kleti Goriških Brd, ki je največja vinska klet pri nas, združuje pa kar 400 briških vinogradniških družin. Sledi sprejem v preddverju, ogled kleti in degustacija nagrajenih vin s prigrizki. V kraju Dobrovo si bomo po degustaciji ogledali še renesančni grad, ki se dviga nad osrednjim naseljem Brd. Vsekakor pa ne bo šlo brez obiska ene izmed lokalnih turističnih kmetij, kjer si bomo privoščili kulinarično briško pogostitev ter ob glasbi in dobrem vzdušju pospremili dan v noč. Po zabavi sledi povratek proti domu, ki bo v poznih večernih urah.

ZAPRI MENI