PRIJETNI LETNI ČASI V TRŽAŠKEM ZALIVU

- enodnevni izlet -

Velikokrat se vozimo po Tržaškem Krasu, mimo Tržaškega zaliva, pa vse prevečkrat samo bežimo mimo njega. Nikoli si ne vzamemo časa, da bi se ustavili in si ogledali njegove znamenitosti, ki so tudi svetovnega pomena in se spoznali tudi s slovenskimi koreninami. Zato vabljeni z nami na odkrivanje nekaterih njegovih skrivnosti.

Naša pot se bo pričela v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta. Vožnja proti Fernetičem na italijansko stran, kjer bomo prispeli na Tržaški Kras in vse do obale Tržaškega zaliva. Naš prvi postanek bomo namenili ogledu nekoč mogočnega krščanskega svetišča – Ogleja (Aquileia). Mesto je cvetelo že v rimskih časih, v 4. stol. pa je postalo središče krščanske vere in sedež škofije, kamor so spadali tudi številni naši kraji. Ogledali si bomo mogočno baziliko, ki slovi po starokrščanskih mozaikih in se sprehodili po stari rimski cesti. V nadaljevanju se bomo odpravili do mesteca Gradež (Grado), kjer se bomo vkrcali na ladjico in odpluli na bližnji otok Barbana, kjer stoji romarsko Marijino svetišče. Po ogledu cerkve in krajšem sprehodu po otoku bomo odpluli nazaj na ‘celino’, do Gradeža, ki je tudi otok, povezan s kopnim z mostom in nasipom

Po krajšem postanku v mestu se bomo odpravili naprej do gradu Devin. V začetku so bili lastniki gradu oglejski patriarhi, nato avstrijski grofje, sedaj pa je grad v lasti družine Turn und Taxis. Za grad je značilno, da so vanj zahajali številni ’eminentni’ Evropejci: Liszt, D’Annunzio in seveda pesnik Rilke, ki je celo napisal pesnitev Devinske alegije, saj je bil močno navdahnjen nad lepoto prostora.

Od tu pa bomo nadaljevali do kraške znamenitosti – kraško jamo Grotta Gigante, ki je največja kraška jama na svetu, ki je odprta za javnost. Njene največje ‘odlike’ so kapniki stalagmiti, ki so v obliki palminih dreves. Zadnji postanek bomo naredili še v vinski kleti »Vinakras« Sežana. Ogled kleti in degustacija vin in pršuta. Sledi vožnja proti domu z vmesnim postankom za večerjo. Prihod domov v poznih večernih urah.

ZAPRI MENI