POTEP PO VZNOŽJU KAMNIŠKO-SAVINJSKIH ALP

- enodnevni izlet -

Odhod avtobusa iz dogovorjenega mesta v jutranjih urah. Vožnja mimo Ljubljane do Kranja, kjer si bomo ogledali staro mestno jedro, ki je bilo leta 1983 razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik. Po ogledu sledi vožnja do očarljivo urejena Parka Brdo, ki je zakladnica kranjske aristokratske zgodovine. Na sprehodu po njem boste lahko občudovali bogato floro in favno ter mnoge znamenitosti, kot so grad Brdo z grajsko vinoteko, dragocena kiparska zbirka, čebelnjak s panjskimi končnicami znanih slovenskih slikarjev, s slamo kriti kozolci…

Nadaljevanje vožnje do jezera Črnava in gradu v Preddvoru. Poleg gradu so zajezili potok Bistrico, ki po globoki dolini priteka izza Potoške gore in napaja umetno jezero Črnava. Okoli jezera vodi urejena sprehajalna pot. Po krajšem postanku si bomo privoščili kosilo. Po okrepčilu se bomo podali proti Kamniku in se ustavili v Tunjicah. Tunjice so razloženo naselje zahodno od Kamnika, v vznožju Kamniško-Savinjskih Alp, v porečju Tunjščice med Kamnikom, Komendo in Cerkljami na Gorenjskem. Znane so po naravnem zdravilnem gaju in baročni romarski cerkvi sv. Ane. Cerkev je dal med 1762 in 1766 zgraditi komendski župnik Peter Pavel Glavar. V bližini cerkve se nahaja Naravni zdravilni gaj. Tu se v blagem naklonu zvrsti več energijskih vrelcev vse do vodnjaka z zdravilno vodo.

Sledi postanek še v Kamniku, ki je eno izmed najstarejših slovenskih mest. Ima delno ohranjeno srednjeveško mestno jedro in je poznano po kovaštvu, žebljarstvu, usnjarstvu in krznarstvu. Na njegove stare čase spominjata dve vzpetini nad mestom; Mali grad se dviga le nekaj deset metrov nad mestnim jedrom, Stari grad pa stoji na strmi vzpetini 180 m nad mestom. Tu so razvaline gradu iz 13. stoletja. Po krajšem postanku v Kamniku sledi vožnja proti domu, kamor bo prispeli v večernih urah.

ZAPRI MENI