POTEP PO TRŽAŠKEM ZALIVU IN VIPAVSKI DOLINI

- enodnevni izlet -

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah iz dogovorjenega mesta. Vožnja mimo Ljubljane, Postojne na mejni prehod Fernetiči in dalje mimo slovenskih vasi Prosek, Križ, Nabrežina, Sesljan, v Devin, kjer bomo obiskali Devinski grad. Graščina je zelo dobro ohranjena, v teku stoletij pa je bila večkrat povečana, preurejena in restavrirana. V gradu se bomo sprehodili skozi prostore družine knezov Torre in Tasso, ki so bili znani kot meceni, književniki, vojskovodje v spopadih s Turki ter nenazadnje diplomatski posredniki med Habsburškim cesarstvom ter Beneško republiko. Grad je obenem gostoval številne ugledne osebnosti, književnike, pesnike, likovne umetnike in filozofe.

Po končanem ogledu se bomo sprehodili po 2 km dolgi panoramski sprehajalni Rilkejevi poti. Speljana je po robu  planote nad morjem, je dobro zavarovana z leseno ograjo in nudi številne razgledne točke. Na poti se bomo nadihali morskega zraka, naužili toplega sonca in vonja borovcev ter uživali v pogledu na Devinski grad. Nadaljevanje avtobusne vožnje do izliva reke Timav ter cerkve Sv. Ivana. Sledi postanek za ogled. Pot bomo nadaljevali do kraja Sredi polja (Redipuglia) z italijansko kostnico in dalje do Doberdoba, največjega slovenskega naselja na Doberdobski planoti, ki je bilo med prvo svetovno vojno prizorišče krvavih bojev.

Nato sledi vožnja preko mejnega prehoda Vrtojba v Vipavsko dolino, kjer si bomo v Ajdovščini ogledali ostanke utrdbe, ki jo pisani viri omenjajo kot Utrdba ob mrzli reki. Krajši postanek ob dvorcu Zemono in Teodozijevem križu in nato nadaljevanje poti v Vipavo, kraju ki je dal ime celotni dolini. Zaradi številnih mostov kraj pogosto imenujemo kar “male slovenske Benetke”. Arheološke najdbe pričajo, da so tu imeli svoje naselbine že Rimljani, o zgodovinski pomembnosti kraja pa priča vrsta gradov v mestu in drugih znamenitosti v njegovi okolici: Stari grad, grad Tabor, cerkev svetega Štefana, staroegipčanski sarkofag, Lanthierijev dvorec,… Sledi krajši ogled mesta. Na koncu si bomo v teh krajih privoščili še pozno večerjo in se pozabavali do večera, nakar sledi odhod domov, ki bo predvidoma v poznih večernih urah.

ZAPRI MENI