PO POTI ZGODOVINE V SARAJEVO IN MOSTAR

- dvodnevno potovanje -

1. dan: SLOVENIJA – SARAJEVO

Odhod avtobusa iz dogovorjenega mesta. Vožnja mimo Zagreba do meje z Bosno in Hercegovino ter nadaljevali v Sarajevo. Po prihodu v to slikovito bosansko prestolnico, ki je skozi stoletja doživela bogato in burno zgodovino, se bomo odpeljali do vojnega tunela, ki so ga zgradili v zadnji vojni pod letališčem in je bil edini takratni izhod iz obkoljenega mesta. Sledi avtobusni krožni ogled mesta, videli bomo zgradbe dvojčkov Momo in Uzeir, Zemaljski muzej, Skenderijo, Umetnostno akademijo, Narodno gledališče, slovito Vječnica,…nato pa se bomo peš sprehodili čez Principov most do Careve Đamije in se preko Careve Cuprije podali na Baščaršijo. Srce in duša mesta, ki s svojimi trgovinicami, rokodelskimi delavnicami, kafiči in čevapdžinicami ustvarja vzdušje pristne domačnosti. Nekaj prostega časa za osvežitev, nato si bomo ogledali Gazi Husrev-begovo đamijo, Sahat Kulo, katedralo, pravoslavno cerkev ter ostale turistične znamenitosti. Pozno popoldne bomo obiskali panoramski stolp Avaz, ki je najvišja stavba v mestu. Z nje bomo lahko občudovali čudovit večerni panoramski pogled na Sarajevo in okolico. Namestitev v hotelu 3* (možnost večerje v tradicionalni restavraciji ob živi glasbi). Nočitev.

2. dan: SARAJEVO – KONJIC – MOSTAR – SLOVENIJA

Po zajtrku sledi vožnja v smeri Konjica, kjer si bomo ogledali Titov nuklearni bunker. Skrivnostni bunker, za katerega je vedela le peščica ljudi je bil zatočišče za Tita, njegove družine in najbližjih sodelavcev v primeru jedrskega napada. Bunker leži 270 metrov globoko pod goro Zlatar in se razteza na 25.000 kvadratnih metrov.

Sledila bo vožnja proti Jablanici, do kraja, ki je znan po znameniti Bitki na Neretvi. Vso pot do Mostarja, se bomo vozili po slikovitem kanjonu reke Neretve. Prihod v Mostar, kjer bomo videli sloviti mostarski kamniti most, ki je tudi pod Unescovo zaščito ter je znano prizorišče skokov v vodo. Obiskali bomo tudi Muzej «Bitka za ranjenike na Neretvi« ter se sprehodili po slikovitem mestu. Po krajši osvežitvi sledi vožnja proti domu, pozno kosilo (*možen obisk sirarne in kmetije) ter vožnja proti Sloveniji, kamor bomo prišli v poznih večernih urah.

Dodatna možna ponudba:

večerja v tradicionalni sarajevski restavraciji z živo glasbo, ogled izvira reke Bune, obisk zdraviliškega mesteca Ilidža in izvir reke Bosne, strokovni ogled sirarne in kmetije, ogled romarskega središča Međugorje

ZAPRI MENI