NEPOZABNA DOŽIVETJA V ZAHODNI SRBIJI

- tridnevno potovanje -

S splavom po kanjonu Drine, z vlakom po ozkotirni železnici, srbski večer s trubači, čudovita narava, etno vasice…

1. dan: SLOVENIJA – VALJEVO – BAJINA BAŠTA – NARODNI PARK TARA

Odhod avtobusa z dogovorjenega mesta. Vožnja do mejnega prehoda Bregana, mimo Zagreba, Slavonskega Broda proti Srbiji. Prestop meje in nadaljevanje skozi Šabac in Valjevo v Bajino Bašto v zahodni Srbiji, na zgodovinski meji med Raško, Hercegovino in Bosno. Ob prihodu nas bo sprejel lokalni vodnik, naredili bomo kratki odmor za fotografiranje hiške na Drini.

Nato si bomo ogledali manastir Rača, ki se nahaja v vznožju planine Tara. Sledi odhod do jezera Perućac, ki je nastalo z zajezitvijo reke Drine, danes pa je zelo priljubljeno za kopalce, ribiče, izletnike… in ogled rečice Vrelo ali Godina kot jo imenujejo, ker je dolga le 365 m. Vkrcali se bomo na splav in zapluli po reki Drini. Ob dobrem kosilu in prijetni glasbi bomo uživali v čudovitih razgledih.

Po izkrcanju nadaljevanje z ogledi v nacionalnem parku Tara, odhod do jezera Zaovine in do mesta, kjer je Pančić našel relikt in endemit balkanskega polotoka – omoriko, ki se danes imenuje Pančićeva omorika. Po ogledih vožnja do hotela, nastanitev, večerja in nočitev.

2. dan: PLANINA TARA – MOKRA GORA – DRVENGRAD – ZLATIBOR

Po zajtrku vožnja preko planine Tare do Mokre Gore, kjer se bomo vkrcali na nostalgični vlak Ćiro. Vožnja po znameniti Šarganski osmici, po delu ozkotirne železnice, ki je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Na tej progi je Ćira zadnjič vozil leta 1974. Del proge v obliki osmice od Mokre Gore do postaje Šargan Vitasi so ponovno oživili in muzejski vlak veselo vijuga skozi številne tunele in čez mnoge mostove ter na razdalji 15.440 m premaga višinsko razliko 300 m. Z vlaka, ter na vmesnih postankih so odlični razgledi na prekrasno pokrajino.

Po vožnji z vlakom sledi kratka avtobusna vožnja do etno vasice Drvengrad, ki so jo zgradili po zamisli filmskega režiserja Emirja Kusturice, ki se je med snemanjem filma “Življenje je čudež” zaljubil v hrib Mećavnik. Drvengrad je mestece v malem, zgrajeno iz lesa. Ima pa vse, kar imajo velika mesta: mestna vrata, cerkvico, knjižnico, galerijo, kino dvorano, hotel, slaščičarno, narodno restavracijo,… Ogled in nekaj prostega časa.

Zgodaj popoldan vožnja na Zlatibor, eno najbolj znanih planin in turističnih destinacij v Srbiji. Prosti čas za individualne aktivnosti v prečudoviti naravi in za nakupe na zlatiborski tržnici. Povratek v hotel. Zvečer pa pravi srbski večer s hrano, folkloro, trubači in glasbo ob kateri boste lahko tudi zaplesali. Nočitev.

3. dan: BIJELJINA – ETNO VAS STANIŠIĆI – SLOVENIJA

Po zajtrku bomo zapustili hotel in se z avtobusom odpeljali  proti Bijeljini, mestu v Bosni in Hercegovini. Ustavili se bomo za ogled Etno vasi Stanišići, ki jo je leta 2003 odprl lastnik Boris Stanišić. V svojo vas je prenesel stare predmete in kar cele hiše, ki jih je iskal po osrednji Bosni ter jih skupaj z nekaterimi zgrajenimi replikami razstavil v edinstveni vasici sredi semberske ravnine. Po ogledu si bomo privoščili še kosilo v bližnjem Semberskem salašu in se mimo Bijeljine skozi Brčko odpeljali na hrvaško stran. S krajšimi postanki se bomo vračali proti domu mimo Slavonskega Broda, Zagreba v Slovenijo, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

ZAPRI MENI