NARAVNI BISERI IN TRUBARJEVA DOMAČIJA

- enodnevni izlet -

Odhod iz dogovorjenega mesta v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja z udobnim turističnim avtobusom v smeri Ljubljane, pred Grosupljem se bomo odcepili na lokalno cesto, ki nas bo vodila do Taborske jame oziroma Županove jame. Odkril jo je takratni šentjurski župan Jože Perme leta 1926. Vhod v jamo je skozi brezno Ledenica, ki je oddaljeno 100 metrov od prvotnega vhoda. Jamo sestavlja sedem čudovitih dvoran, ki jih povezuje 600 metrov urejene poti.

Po ogledu jame nas bo pot vodila do Vrhnike in dalje do tehniškega muzeja Bistra. V nekdanjem samostanskem oz. grajskem poslopju v čudovitem okolju s parkom in ribnikom na 6000 kvadratnih metrih površine domuje tehniški muzej z zbirkami s področja kmetijstva, tekstila, prometa, gozdarstva, lesarstva, elektronike, lovstva, ribištva in tiskarstva. Ogled muzeja.

Nadaljevanje vožnje z avtobusom do Unca, kjer bo vstopil lokalni vodnik in nas popeljal do Rakovega Škocjana. Postanek za ogled kraških zanimivosti, med njimi znameniti Mali In Veliki most. Nadaljevanje poti skozi Cerknico do Dolnjega jezera. Tu si bomo ogledali multivizijsko predstavitev “Jezero je – jezera ni” in v muzeju Jezerski hram še “živo maketo Cerkniškega jezera” ter ob strokovni razlagi izvedeli vse o nastajanju in presihanju jezera, ki je s svojimi pojavi tako izzivalo, da je bilo o njem v preteklosti napisano več kot o kateremkoli kraškem polju ali jezeru na svetu (tudi po zaslugi znanega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja).

Nadaljevanje proti Bloški polici, Sodražici do Rašice, kjer bo postanek za strokovni ogled Trubarjeve domačije (spominska soba, žaga in mlin). Po ogledu vožnja proti domu ter postanek za zgodnjo večerjo. Prihod v večernih urah.

ZAPRI MENI