MLEČNA CESTA V SAVINJSKO DOLINO

- enodnevni izlet -

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah iz dogovorjenega mesta. Vožnja do Trojan, kjer bo postanek za kavico in tradicionalen trojanski krof. Nato se bomo podali skozi vas Žič, v dolino svetega Janeza, kjer se odpre pogled na skrivnostno Žičko kartuzijo. Ogledali si bomo ta nekdanji samostanom kartuzijanskega verskega reda, se sprehodili po urejenih zeliščnih vrtovih, obiskali zakladnico zdravilnih napitkov ter izvedeli marsikaj zanimivega o kraju in zgodovini samostana. V Žički kartuziji stoji tudi najstarejša gostilna na Slovenskem iz leta 1467.

Po ogledu se bomo odpeljali v kraj Vitanje, naselje v kotlini ob rečici Hudinji na zahodnih obronkih Pohorja. Obiskali bomo kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij – KSEVT. Arhitekturna zasnova stavbe je delo večjih arhitekturnih birojev in povzema načrt prve geostacionarne vesoljske postaje krožne tlorisne oblike, ki ga je leta 1928 opisal v svoji knjigi Herman Potočnik Noordung (1892-1929), slovenski raketni inženir. Sledi voden ogled centra in vesoljske razstave, ki se med drugim ponaša z odlitki meteoritov, ki so padli na slovenska tla, vesoljsko tehnico in pomanjšanim reliefom Marsa in Merkurja.

Po zanimivem ogledu sledi vožnja do mlekarske kmetije v Savinjski dolini, ki se ponaša z okoli 145 glav živine. Voden ogled in predstavitev sodobnega načina računalniško vodene molže z robotom (možen nakup domačih mlečnih izdelkov). Na koncu našega lepega izleta si bomo privoščili še kmečko večerno pojedino na eni izmed savinjskih kmečkih gostiln ter se pozabavali do večera, nakar sledi odhod proti domu, kjer bomo prispeli v poznih večernih urah.

ZAPRI MENI