MISTIČNO ČUDOVITA ROMUNIJA

- štiridnevno potovanje -

Romunija je mistična država, ki zavzema SV del Balkanskega polotoka. Po vstopu v Evropsko unijo leta 2007 je doživela hiter razvoj in postala relativno uspešna zgodba prehoda družbe iz državnega socializma pod vodstvom Nikolaeja Ceaușescuja v kapitalistično družbo. Mnogi jo poznajo kot domovino znanega vampirja grofa Drakule. Ponuja zelo ohranjena srednjeveška mesta z gradovi in cerkvami, privlačno turistično in kulinarično ponudbo, družinske postrežne trgovine pa nadomeščajo svetovne trgovske centre, zato bomo na potovanju lahko občudovali tako tradicionalno kot moderno Romunijo in predvsem njen očarljivo kontrastni videz.

1. dan: SLOVENIJA

Odhod avtobusa z avtobusne postaje Novo mesto, zvečer ob 20.00. Nočna vožnja skozi Ljubljano, Celje, mimo Maribora (možni vmesni vstopi potnikov na poti) z vmesnim postankom proti mejnem prehodu z Madžarsko, nadaljevanje poti po Madžarski pokrajini proti Romuniji.

2. dan: MADŽARSKA – TURDA – TARGU MURES – SIGHISOARA

Zjutraj prihod v Romunijo, kratka osvežitev v kraju Oradea in nato nadaljevanje vožnje skozi kraj Cluj-Napoca do Turde, kjer bomo naredili daljši postanek za obisk rudnika soli Turda, v katerem so od antičnega časa več kot 250 let izkopavali sol. Danes je rudnik preurejen v mali zabaviščni park in ponuja raznovrstne zanimive aktivnosti pod zemljo. Obisk rudnika je tudi izredno zdravilen, saj stabilna klima in vlažnost v jami zdravilno vpliva na astmatične bolnike. Po ogledu te zanimive turistične točke bomo pot nadaljevali do mesta Târgu Mureș, ki v prevodu pomeni »tržnica na reki Mures«. Sprehod po živahnem Gledališkem trgu, ki ga obkrožajo številne restavracije, cerkve in kulturni spomeniki. Sledi krajša osvežitev, nato pa se bomo odpravili naprej do najlepšega mesta TransilvanijeSighişoare, kjer je bil rojen znani grof Vlad Drakula. Sprehodili se bomo po utrjenem mestnem središču in si ogledali znamenitosti (stolp z uro, pokrito šolsko stopnišče, evangeličanska cerkev na hribu in rojstno hišo Vlada Tepeša – grofa Drakule. Sledi namestitev v hotelu, večerja in prenočitev.

3. dan: BRASOV – BRAN – SIBIU

Po zajtrku vožnja do mesta Brașov, največjega mesta na gorskih območjih Romunije. Ogledali si bomo Črno cerkev, znamenito gotsko stavbo, ki je dobila ime po tem, ko je počrnela zaradi dima v požaru leta 1689. Med drugimi znamenitosti mesta bomo pokukali v najožjo ulico v Romuniji in se ustavili pred Katarininimi vrati. Po ogledu vseh znamenitosti sledi vožnja do gradu Bran (zgrajen 1377), ki je narodni spomenik in ena izmed največjih znamenitosti Romunije. Ta veličastna trdnjava je na meji med Transilvanijo in Vlaško, poznamo ga tudi pod imenom Drakula grad, saj je povezan z poznano legendo o Drakuli. Sledi ogled notranjosti skrivnostnega gradu. Po ogledu sledi vožnja do mesteca Sibiu, ki slovi po muzeju domače obrti. To staro mesto in nekdanje središče transilvanskih Sasov so leta 2008 razglasili med osem najbolj idiličnih krajev za življenje v Evropi. Videli bomo odlično ohranjeno srednjeveško mestno jedro, ki ga krasijo Veliki in Mali  trg, mestna hiša, obzidje z 39 obrambnimi stolpi in katedrala… Že povsem utrujeni se bomo namestili v hotelu, kjer sledi večerja in prenočitev. 

4. dan: SIBIU – ALBA IULIA – HUNEDOARA – MADŽARSKA – SLOVENIJA

Zjutraj bomo nadaljevali vožnjo do Albe Iulie, ki je bilo od 1541 in 1690 glavno mesto vzhodne Madžarske in Transilvanije. Sledi krajši sprehod po Zgornjem mestu, kjer bomo občudovali ohranjeno obzidje, palačo združitve, vojvodsko palačo, katoliško katedralo sv. Mihaela, knjižnico Batthyaneum in druge znamenitosti mesta. Nadaljevanje poti do Hunedoare, kjer bo največja atrakcija mesta gotsko-renesančni grad Hunyadi, ki je tudi na seznamu sedmih čudes Romunije. Tu je svojo mladost preživel Matija Korvin, pri nas znan kot Kralj Matjaž. Ogled gradu. Po ogledu sledi vožnja proti Madžarski in nato proti domu, kamor bomo z odličnimi spomini in polni vtisov potovanja prišli pozno ponoči.

ZAPRI MENI