KUHANJE OGLJA IN GRAD BOGENŠPERK

- enodnevni izlet -

Odhod iz dogovorjenega mesta v jutranjih urah. Vožnja do zahodnega Posavskega hribovja do Litije, saj bomo tam najprej obiskali oglarsko domačijo, ki ohranja več kot 200 – letno tradicijo kuhanja oglja. Oglarstvo je pomemben del kulturne dediščine in je ena izmed redkih dejavnosti, ki še ohranja prvinski stik človeka z gozdom. Sprehodili se bomo do oglarske domačije (35 minut), kjer nam bodo predstavili poklic oglarja in enega od načinov postavitve kope. 

Postregli nam bodo s tradicionalno oglarsko malico in nas naučili postopka pridobitve oglja, saj bomo kasneje uživali v prižigu kope. Oglje iz tega območja je zelo kakovostno, saj ima visoko kurilno vrednost (možen bo tudi nakup oglja).

Po ogledu bomo pot nadaljevali do renesančnega Gradu Bogenšperk, ki je najbolj znan po Janezu Vajkardu Valvasorju in je zelo lepo obnovljen ter sodi med najpomembnejše kulturnozgodovinske spomenike v Sloveniji. Čakal nas zelo zanimiv, šaljiv in animiran ogled gradu Bogenšperk z baronico in grajskim hlapcem. Doživeli bomo zgodovinsko izkušnjo življenja na gradu ter pokukali v skrite kotičke gradu, ki jih običajni ogled ne nudi.

Že povsem lačni se bomo podali do lokalne turistične kmetije, kjer nam bodo postregli z okusnimi kmečkimi jedmi. Sledila bo zabava in druženje do zasluženega odhoda domov, ki bo v poznih večernih urah.

ZAPRI MENI