ČUDOVITA PORTUGALSKA

- 7~dnevno potovanje -

Zelena dežela ob Atlantskem oceanu, ki jo poznamo predvsem po izvrstnih pomorščakih, melanholičnem fadu, hrastih plutovcih in portu, ima samo eno sosedo – Španijo. Med letoma 1580 in 1668 je prišla pod špansko oblast, bila do leta 1910 kraljevina in potem vse do danes republika. Mogočni gradovi in utrdbe pričajo o stoletjih bojev z Mavri, barvita keramika in  nekatere arhitekturne značilnosti pa pričajo o vplivu Mavrov na portugalsko kulturno dediščino. Spoznavali bomo najpomembnejše znamenitosti severne in osrednje Portugalske.

1. dan: SLOVENIJA – LETALIŠČE – PORTO

Odhod iz dogovorjenega mesta in vožnja z avtobusom do letališča. Polet letala proti drugemu največjemu portugalskemu mestu Portu, ki leži ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean. Po pristanku bo sledil krožni ogled Porta z avtobusom, sprehod po starem mestnem jedru (katedrala, borza, kleti s portom), namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: PORTO – BRAGA – CHAVES – VILA REAL – DOLINA DOURA – PORTO

Po zajtrku se bomo odpeljali do Brage in se sprehodili po njenem središču (katedrala) ter si privoščili jutranjo kavico. Sledila bo vožnja do slikovitega Chavesa. Po krajšem sprehodu (rimski most, grajski stolp) bo še nekaj časa za spoznavanje lokalnih kulinaričnih posebnosti (pastel, folar). Potem bomo nadaljevali vožnjo do Vile Real nakar sledi krajši sprehod po mestecu (palača Mateus). Popoldne pa se bomo zapeljali med vinogradi po dolini Douro in obiskali eno izmed vinskih kleti. Po ogledu se bomo vrnili v hotel v Portu. Večerja in nočitev.

3. dan: PORTO – RIA DE AVEIRO – COIMBRA

Odpeljali se bomo do solin Ria de Aveiro. Po krajšem ogledu bomo nadaljevali vožnjo do slikovite Coimbre. Peš se bomo sprehodili po starem mestnem jedru do univerze, ki je bila ustanovljena leta 1290. Sledil bo ogled univerzitetne knjižnice, katedrale in cerkve sv. Križa, pozno popoldan pa bo še nekaj časa za individualne oglede. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. dan: COIMBRA – TOMAR – FATIMA – BATALHA – NAZARE

Po zajtrku se bomo odpeljali do Tomarja, ki leži v izjemno rodovitni pokrajini ob reki Tajo (Tagus) in si ogledali grad in nekdanji samostan viteškega reda templarjev. Sledil bo ogled sinagoge in nadaljevanje vožnje do znanega romarskega središča Fatima, posvečenega devici Mariji. Po ogledu svetišča se bomo odpeljali do Batalhe, kjer si bomo ogledali nekdanji samostan, ki ga je dal postaviti portugalski kralj Janez I. (Joăo I.) po znameniti zmagi nad kastiljsko vojsko pri Aljubarroti. Pozno popoldan pa bomo vožnjo nadaljevali do slikovitega Nazareja, ki je znana destinacija za tekmovanja v surfanju, zaradi izjemno visokih valov. Obiskali bomo središče nekdanje ribiške vasice ter uživali v sprehodu ob Atlantiku. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. dan: NAZARE – ALCOBAÇA – OBIDOS – LIZBONA

Naša avantura se bo nadaljevala do Alcobaçe, kjer si bomo ogledali srednjeveško opatijo z grobom portugalskega kralja Pedra I. in njegove nesrečne izvoljenke Iñes de Castro. Sledila bo vožnja do slikovitega, utrjenega mesteca Óbidos, kjer sledi ogled. Popoldne bomo nadaljevali vožnjo do Lizbone, kjer bomo imeli najprej krožni ogled mesta z avtobusom, nakar pa se bomo peš podali po skrivnostnih ulicah ter občudovali lizbonske znamenitosti (grad, Alfama, Torre de Belem …). Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

6. dan: LIZBONA – ESTORIL – CASCAIS – PRAIA DO GUINCHO – CABO DA ROCA – SINTRA – LIZBONA

Zanimiv dan se bo najprej začel ob atlantski obali, pot nas bo vodila skozi Estoril in Cascais vse do našega postanka na peščeni plaži pri Praia do Guincho in pri slikovitem kapucinskem samostanu iz 16. stoletja, vsekanem v skalo. Zgodaj popoldan pa si bomo ogledali še kraljevo palačo v Sintri in se nato odpeljali nazaj v Lizbono. Namestitev v hotelu, večerja  oziroma možnost večerje v lokalu s fadom (doplačilo) in nočitev.

7. dan: LIZBONA – LETALIŠČE – SLOVENIJA

Po zgodnjem zajtrku bomo nadaljevali z ogledom Lizbone, kjer bo možnost nakupa še zadnjih spominkov, nakar se bomo polni neverjetnih spominov odpeljali na letališče, kjer nas bo čakalo letalo proti Sloveniji in tako bomo pomahali Portugalski še zadnjič v slovo. Do naslednjega snidenja.

ZAPRI MENI