BRATISLAVA IN GRADIŠČANSKO

- dvodnevno potovanje -

1. dan: SLOVENIJA - BRATISLAVA

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah iz dogovorjenega mesta. Vožnja mimo Celja, Maribora in dalje skozi Avstrijo na Slovaško vse do Bratislave. V Bratislavi se bomo ustavili v bližini starega mestnega jedra, kjer bo sledil orientacijski ogled starega dela mesta. Pot nas bo vodila mimo ostankov srednjeveškega obzidja, glavnih mestnih vrat, Michalovega stolpa z muzejem orožja. Ustavili se bomo pred Mozartovo palačo, v kateri je velik skladatelj nekaj časa prebival in prirejal koncerte za Bratislavsko visoko družbo. Ogledali si bomo še veličastno Martinovo katedralo, v kateri so v času turške zasedbe kronali ogrske kralje. Povzpeli se bom na grajski grič in si po želji ogledali Bratislavski grad, ki dominira nad mestom in obiskali monumentalni spomenik padlim v 2. svetovni vojni, Slavin. Prosto popoldne za sprehode po simpatičnem mestnem središču in posedanje na živahnih mestnih ulicah ali samostojen obrok v lastni režiji. Večerja in prenočitev.

2. dan: GRADIŠČANSKO - SLOVENIJA

Po zajtrku vožnja v Avstrijo na Gradiščansko. Glavna značilnost dežele je ravninski panonski svet,  stepsko Nežidersko jezero ter številni vinogradi in gradovi, ki so posejani po razgibanih gričih. Najprej se bomo pomudili v upravnem in gospodarskem središču  Eisenstadt – Železno, ki se je prvotno imenoval »malo Marijino mesto« in ima bogato zgodovino, saj je bil skoraj 300 let pod vladavino Madžarske. Največji razcvet je mesto doživelo v času vladavine družine Esterhazy, ki je tu zgradila mogočen grad, v mesto povabila skladatelja Haydna, ki je v mestu ustvarjal več let. Postanek za ogled mestnega središča z bogatimi meščanskimi hišami, stolne cerkve, mestne hiše in gradu Esterhazy, ki slovi tudi s slavno koncertno dvorano. Po želji se bomo povzpeli na Kalvarijo in si ogledali Haydnov mavzolej.

Sledi vožnja  skozi vinorodno področje Gradiščanske, do Nežiderskega jezera – Neusiedler See. S turistično ladjo se bomo popeljali po jezeru, prijazni gostitelji pa nam bodo postregli  z kulinaričnim kosilom. V poznih popoldanskih urah povratek domov proti Sloveniji.

ZAPRI MENI