BIZELJSKO - KO SE ČAS USTAVI

- enodnevni izlet -

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta, vožnja mimo Ljubljane, Celja do našega prvega postanka – Rogaške Slatine, ki slovi z več kot 350-letno tradicijo izdelave kristalnih izdelkov. Sledi voden ogled steklarne Rogaška Slatina, kjer nam bodo prikazali izdelavo izdelkov iz kristalnega stekla s tehniko pihanja in brušenja stekla.

Po zanimivem ogledu in možnem nakupu izdelkov se bomo v bližini kraja ustavili v Paviljonu Kaktej, ki ponuja zbirko okoli sedem tisoč različnih kaktusov iz celega sveta, med njimi tudi takih vrst kaktusa, kateremu rabi 40 let preden sploh prvič zacveti. Ogledali si bomo to redko in cenjeno zbirko (možen tudi nakup manjših rastlin). Pot bomo nadaljevali do etnografskega muzeja na prostem v naselju Tržišče pod vzpetino Janina. Ogledali si bomo Juneževo domačijo, ki s svojo izvirno avtohtono opremo ponuja sliko preteklosti običajev in navad. Posebnost stare kmečke hiše je njena črna kuhinja iz 19. stoletja, med ogledom pa bomo pokušali tudi jedi iz stare krušne peči.

Sledi vožnja skozi kraj Kozje do turistične kmetije na Gostinci, kjer se bomo pogostili z bogatim kmečkim kosilom ter v kleti degustirali njihova domača vina. Po okrepčitvi nas čaka še zadnja destinacija našega zanimivega izleta, ogleda ene izmed repnic. Repnice so jame, skopane v kremenčevem pesku, kjer danes shranjujejo vino, včasih pa so bile namenjene za shranjevanje repe. Zanimiv ogled in degustacija vina. Po degustaciji vožnja mimo Brežic proti domu, kamor bomo prišli v večernih urah.

ZAPRI MENI