BANJALUŠKI ČEVAPI IN SMARAGDNA SOLZA EVROPE

- dvodnevno potovanje -

1. dan: SLOVENIJA – KOZARA – BANJA LUKA

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah iz dogovorjenega mesta in vožnja proti mejnem prehodu Obrežje, peljali se bomo mimo Zagreba, proti spomeniškem kompleksu Jasenovac, kjer bomo naredili prvi postanek za ogled spomenika in muzeja, pot bomo nadaljevali do Nacionalnega parka Kozara, čigar središče je spomeniški kompleks na Mrakovici, zgrajen v spomin padlim borcem za časa 2. svetovne vojne.

Po ogledu bomo pot nadaljevali  proti  Banja Luki. Namestitev v hotelu in čas za osvežitev. Z lokalnim vodičem bo sledil ogled znamenitosti kot so trdnjava Kastel, Muzej Republike Srbske, Gospodsko ulico, Banske dvore, Narodno gledališče, cerkev Svete Trojice, Banjalučko biskupijo, Muzej sodobne umetnosti…, seveda ne smete zamuditi ogleda znamenite tržnice v Banja Luki, kjer se dobi vse od igle do lokomotive.

Prosto do odhoda na večerjo v tipično bosansko restavracijo, kjer bomo ob živi glasbi uživali ob pravih ”banjalučkih ćevapih’ in za najpogumnejše ob ”mekoj” rakiji.  Nočitev.

2. dan: BANJA LUKA – JAJCE – KULEN VAKUF – BIHAČ – SLOVENIJA

Po zajtrku sledi vožnja do mesteca Jajce, kjer je potekalo zgodovinsko drugo zasedanje protifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije, bolj znano kot AVNOJ, ki tudi po 65 letih ostaja zgodovinski kraj. Jajce, malo bosansko mestece je stisnjeno na hrib med dolinama rek Plive in Vrbas. Ogledali si bomo čudovito naravo obdano z zgodovinskim mestom in tamkajšnji obnovljeni muzej.

Zapeljali se bomo tudi v čudoviti svet reke Une. Reka Una je ena izmed najlepših in najčistejših rek v Evropi. Imenujejo jo tudi »Solza Evrope«. Neokrnjena narava doline reke in njene smaragdne brzice nas bodo zagotovo očarale. Najlepši del z mogočnimi slapovi je pri Martin Brodu in Kulen Vakufu, kjer bo tudi daljši postanek za ogled množice pritokov, brzic, otočkov in slapov. Tu se bomo okrepčali z okusnim “bosanskim loncem”. Po okrepčilu sledi povratek proti domu, mimo Bihača in nato proti Sloveniji. Prihod domov v poznih večernih urah.

ZAPRI MENI